info@bataszekert.hu +36 74 493 690 fb

Németek

Ez a gazdag régészeti, néprajzi gyűjteménynek otthont adó tekintélyt, anyagi jólétet sugalló német parasztház 1892-ben épült és 2000 óta működik tájházként.

Bátaszék város hivatalos története Magyarország első ciszterci rendi monostorának megalapításával kezdődött (1142 – II. Géza király). A virágzó mezőváros a török megszállás 150 éve alatt teljesen elnéptelenedett. Betelepítése 1718-ban kezdődött, amikor megérkeztek az első német telepes családok Németországból. Akkoriban a falusi lakosság a Német Birodalomban röghöz kötött jobbágyként élt. Az állandó francia betörések miatti ínség, valamint a német fejedelmek általi sarcolás is elősegítette az elvándorlást. Jó célpontnak bizonyult erre a “Schwäbische Türkei” -nek elnevezett, szinte lakatlan Dél-Tolna és Észak-Baranya. A letelepülőknek 3 adómentes évet ígértek valamint ingyen telket, házhelyet, épületfát és jutányos áru tűzifát.

A betelepülni szándékozók minden esetben a komfortos gazdálkodáshoz és életvitelhez szükséges négy “W”-t keresték. A Wald (erdő), Wasser (víz), Wiese (rét) és Weinberg (szőlő) mindegyike adott volt Bátaszéken.

Az 1946 novemberében induló kitelepítések során közel 2 600 lakosnak kellett elhagynia szülőfaluját.

A Tájház épülete jól tükrözi az egykor benne lakók életmódját: a lakóhelyiségek után található a présház és az egész épület alatt pince van – mindez szőlőtermesztésre, bortermelésre utal.

A lakóépület végében kapott helyet az intenzív állattartás elengedhetetlen feltételéül szolgáló istálló és fészer, utóbbi mennyezeten lévő nyílásán rakták fel a szénát a padlásra. A hátsó udvarban eredeti, kukorica tárolására szolgáló górét láthatunk.

Az oldalsó épület, az „Auszughaus” a gazdálkodásból kiöregedett idős házaspár lakóhelyéül szolgált.

Az utcai szobában a németek „tiszta szobája” található – eredeti bútorokkal berendezve, a ruhatartó fogason régi ruhákkal- a bábukon eredeti viselet látható.

A következő a német konyha, melyben régi sparherd, szekrény, tálas, különböző konyhai eszközök és szép mosdó sarok található.