info@bataszekert.hu +36 74 493 690 fb

Felvidéki magyarok

A magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezmény értelmében 1947 májusától 1948 őszéig felvidéki magyarokat telepítettek Bátaszékre. Egy újabb népcsoport, amely kárvallottja a háború utórezgéseinek és szenvedő megélője az 1945-48 között végbemenő nagy népességcserének.

A gyakran több vagonnyi mezőgazdasági géppel, bútorral és egyéb ingóságokkal érkező felvidékiek 16 magyarok lakta (ma Szlovákiához tartozó) településről kerültek Bátaszékre – többségük Nagysallóról (88 család), Szencről (23 család),Negyedből (11 család), Udvardról (20 család) és Kismányáról (15 család).

Ezt a szobát ők rendezték be megőrzött bútoraikkal, használati tárgyaikkal, textíliáikkal, kézimunkáikkal. Gyűjteményünkben egy helyiségben kaptak helyet a konyha és szoba berendezési tárgyai.

A kiállítás elsősorban Nagysallóból, Negyedből és Udvardról áttelepített családok felajánlott tárgyaiból alakult ki.

A felvidékiek az itt élő németekhez hasonlóan fejlett, jól gépesített mezőgazdasággal rendelkeztek. Jellemző volt életmódjukra, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a gazdálkodással kapcsolatos teendőkre, mint lakóépületeik berendezésére, díszítésére. Bútoraik, használati tárgyaik elsősorban a célszerűséget szolgálták, kézimunkáik egyszerűbbek, kevésbé színesek, nem úgy, mint a szomszéd szobában a székely kézimunkák.

Gyakran előfordult, hogy az ügyesebb kezű parasztemberek téli időben maguk készítették bútoraikat, egyszerűbb konyhai eszközöket, munkaeszközöket. Ilyen pl. a sarokban található gyermek járóka és az asztal előtt álló esztergált támlájú szék.