info@bataszekert.hu +36 74 493 690 fb

Bátaszék

Bátaszék város Tolna megye délkeleti részén, a megyeszékhely Szekszárdtól délre, a Duna folyótól nyugatra mintegy 20 km-re fekszik. A Sárköz és a Baranyai-dombság találkozásában lévő városunk tipikus síkvidéki, alföldi területen elhelyezkedő település. Városunktól néhány kilométerre kezdődik a Dél-Dunántúl termékeny, szemet gyönyörködtető dombokkal, völgyekkel, alacsony hegyhátakkal és apró medencékkel tagolt tája.

Bátaszék fekvésénél fogva a Sárköz természetes tájegységébe tartozik, azonban néprajzilag nem sorolható a népviseletéről híres vidékhez. A középkorban ugyan még sárközi településként emlegetik, a 18. századi nagyarányú német betelepítések után viszont már nem.

A méretek emberléptékűek, a szőlő- és gyümölcstermesztésre alkalmas lankás dombhátakra könnyen föl lehet kapaszkodni, a szántóföldeket erdők, ligetek, berkek tagolják. A táj éghajlatában, növény és állatvilágában a délies vonások érvényesülnek. Itt az országos átlagnál melegebb az időjárás, több az évi napsütéses órák száma. A dombokon jó ízű szőlő terem, a pincékben tüzes borok érnek. A szántóföldeken főként gabonaféle és kukorica terem, de sokan foglalkoznak állattenyésztéssel is. Erdeinket őzek, vaddisznók lakják, a bokros, ligetes helyeket a fácán, a fogoly, a vadnyúl és a róka kedveli.