info@bataszekert.hu +36 74 493 690 fb

Népi mesterségek kiállítása

A bátaszéki iparosok tevékenységének bemutatására nem hogy egy szobányi tér, de egy Tájház méretű múzeumépület sem volna elegendő. Azt a sokféleségét az iparosságnak, akik a 19-20. században Bátaszéken tevékenykedtek, még felsorolni sem egyszerű, nem még bemutatni az eszközeiket, neves képviselőiket.

Az 1980-as évek közepén Szendrei Mihály tett kísérletet arra, hogy a II. Világháború előtt közvetlenül működő bátaszéki iparosokat számba vegye, és az „Én Bátaszékem” című füzetsorozat 2. füzetében megjelentesse. Sok oldalon keresztül sorolja a kőműveseket, kádárokat, kékfestő műhellyel rendelkezőket, kapcakötőket, kártolókat, kötődéseket, asztalosokat …
Így ebbe a kis térbe – a tájház kialakításakor éppen rendelkezésre álló, már ereklyének számító – olyan eszközök kerültek, amelyeket a kései utódok rendelkezésre bocsátottak:

Így a Tájházban csupán néhány morzsa látható ebből, még csak nem is a legnépesebb szakmák (kőműves, ács, szabó, cipész, kádár, kereskedő, pék, asztalos stb.) eszközeivel.

Az oldalsó épület egykor a gazdálkodásból kiöregedett, idős szülők lakóhelyéül szolgált, úgynevezett kivonuló háznak, Auszughausnak nevezték.

Az épületben iskolatörténeti kiállítás, régi helyi mesterségek fennmaradt eszközeiből (cukrász, fényképész, harisnyakötő stb.) készült összeállítás tekinthető meg.
Belépve az oldalépületbe a cukrász hagyatékát láthatjuk, kemencét, márványasztalt, kiöntő formákat, jégkocka tartó szekrényt.
Beljebb lépve szövőszéket, harisnyakötő gépet, a fényképész kellékeket. A kis, fából faragott tárgyak népi mesterségeket mutatnak be.

A harmadik helyiségben Bátaszék iskolatörténetének kiállítása kapott helyet.