info@bataszekert.hu +36 74 493 690 fb

A MI HÁZUNK

Az 1892-ben épült, eredeti küllemét egyedülállóan megőrzött rangos német parasztház 2000-től ad helyet a városban élő három jelentős lélekszámú népcsoport (svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok) berendezési és használati tárgyainak, népviseleteinek.

Az utcai homlokzat stukkódíszítése, az utcára nyíló faragott díszítésű kiskapu, a gangra nyíló ajtók, ablakok mind eredeti küllemükben láthatók.

Az épület hátsó traktusának (a présház – ami közösségi helységként funkcionál; az istálló; a gazdasági udvar;  és az úgynevezett „Auszughaus” –  ami az iskolatörténeti és kismesterségek kiállításnak ad otthont) átadására 2002-ben került sor. Az intézmény 2006-ban vált múzeummá, amikor a pincében megnyílt a településünkön feltárt ciszterciek Cikádori Apátságának leletanyagát bemutató Kőtárunk. 2009-ben a gazdasági udvar újabb fedett tárolóval, raktárhelyiséggel és foglalkoztató térrel gyarapodott. Itt kapott helyet 2018 novemberétől a Roma-sarok is.

A jómódot is sugalló, jellegzetes sváb ház meghatározó kulturális színtere a városnak, és számos rendezvény helyszínéül szolgál.